To prawdopodobnie najzdrowsze ciastka świata. Tylko dwa składniki i zero cukru
Nie ma tu cukru, mąki ze zbóż, nie ma jajek ani żadnych mlecznych dodatków. To ciastka bez glutenu i bez laktozy, co będzie bardzo ważne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jednocześnie to ciastka, które są obłędnie smaczne.
Jak zrobić ciasteczka migdałowe bez cukru?
Te ciastka bez cukru to tylko dwa składniki. Wystarczą banany i mąka migdałowa, czyli po prostu zmiksowane migdały. Masy nie trzeba dodatkowo niczym dosładzać: połączenie dojrzałych bananów oraz mąki migdałowej sprawia, że są same w sobie, naturalnie słodkie.
Rada: do formowania ciasteczek warto zwilżyć ręce, może to być woda, ale jeszcze lepiej posmarować dłonie odrobiną tłuszczu, może to być np. olej kokosowy lub inny olej roślinny o neutralnym smaku.
Przed pieczeniem ciasteczka można dodatkowo posypać kawałkami migdałów lub płatkami migdałowymi. Można też powciskać w każde ciasteczko połówki migdałów. Ciasteczka nie powinny być bardzo grube i należy je piec, aż zaczną się lekko rumienić.
Przepis: Ciasteczka migdałowe bez cukru
Zdrowe ciastka z dwóch składników.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 174 w każdej porcji
Składniki
- 2 duże, dojrzałe banany
- 300 g mąki migdałowej
Sposób przygotowania
- Szykowanie masy na ciastkaBanany rozgnieć widelcem na pulpę. Dodaj mąkę migdałową i zagnieć wszystko.
- Pieczenie ciastekZwilż dłonie wodą lub tłuszczem. Formuj z ciasta niewielkie kulki, kładź je na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczaj. Piecz ciastka 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka należy ostudzić. Są idealne do porannej kawy, można je spakować do pracy czy szkoły, zajadać w ciągu dnia lub podać do popołudniowej filiżanki herbaty. Takie ciastka warto też spakować na weekendową wycieczkę lub wypad na grzyby: szybko dodadzą energii i nasycą.
Inne pomysły na ciastka migdałowe z bananami
Nasza propozycja to podstawowy przepis, który możesz modyfikować dodatkami. Do masy z migdałów i bananów możesz dodać np. cynamon lub inne przyprawy korzenne. Dobrym i smacznym pomysłem jest także dodanie do ciastek odrobiny ekstraktu z wanilii. Gotowe ciastka można też dekorować w dowolny sposób. Aby zachować ich zdrowy charakter, wykorzystaj do tego takie dodatki jak polewa z gorzkiej czekolady oraz kawałki orzechów.