To prawdopodobnie najzdrowsze ciastka świata. Tylko dwa składniki i zero cukru

Dodano:
Ciasteczka migdałowe Źródło: Shutterstock / Rose Masi
Trudno uwierzyć, ale ten przepis na ciasteczka migdałowe ma tylko dwa składniki. Robi się je niezwykle łatwo, są zdrowe i pyszne. To deser, który można zajadać bezkarnie.

Nie ma tu cukru, mąki ze zbóż, nie ma jajek ani żadnych mlecznych dodatków. To ciastka bez glutenu i bez laktozy, co będzie bardzo ważne dla osób z nietolerancjami pokarmowymi. Jednocześnie to ciastka, które są obłędnie smaczne.

Jak zrobić ciasteczka migdałowe bez cukru?

Te ciastka bez cukru to tylko dwa składniki. Wystarczą banany i mąka migdałowa, czyli po prostu zmiksowane migdały. Masy nie trzeba dodatkowo niczym dosładzać: połączenie dojrzałych bananów oraz mąki migdałowej sprawia, że są same w sobie, naturalnie słodkie.

Rada: do formowania ciasteczek warto zwilżyć ręce, może to być woda, ale jeszcze lepiej posmarować dłonie odrobiną tłuszczu, może to być np. olej kokosowy lub inny olej roślinny o neutralnym smaku.

Przed pieczeniem ciasteczka można dodatkowo posypać kawałkami migdałów lub płatkami migdałowymi. Można też powciskać w każde ciasteczko połówki migdałów. Ciasteczka nie powinny być bardzo grube i należy je piec, aż zaczną się lekko rumienić.

Przepis: Ciasteczka migdałowe bez cukru

Zdrowe ciastka z dwóch składników.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
174 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże, dojrzałe banany
  • 300 g mąki migdałowej

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie masy na ciastkaBanany rozgnieć widelcem na pulpę. Dodaj mąkę migdałową i zagnieć wszystko.
  2. Pieczenie ciastekZwilż dłonie wodą lub tłuszczem. Formuj z ciasta niewielkie kulki, kładź je na papierze do pieczenia i delikatnie spłaszczaj. Piecz ciastka 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Gotowe ciasteczka należy ostudzić. Są idealne do porannej kawy, można je spakować do pracy czy szkoły, zajadać w ciągu dnia lub podać do popołudniowej filiżanki herbaty. Takie ciastka warto też spakować na weekendową wycieczkę lub wypad na grzyby: szybko dodadzą energii i nasycą.

Inne pomysły na ciastka migdałowe z bananami

Nasza propozycja to podstawowy przepis, który możesz modyfikować dodatkami. Do masy z migdałów i bananów możesz dodać np. cynamon lub inne przyprawy korzenne. Dobrym i smacznym pomysłem jest także dodanie do ciastek odrobiny ekstraktu z wanilii. Gotowe ciastka można też dekorować w dowolny sposób. Aby zachować ich zdrowy charakter, wykorzystaj do tego takie dodatki jak polewa z gorzkiej czekolady oraz kawałki orzechów.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...